Migrationsrätt

Vår migrationsrättskunnighet ger klienter förtroende och stabilitet i utmanande juridiska situationer.

Vi hjälper dig som vill stanna i Sverige

Våra migrationsrättsliga jurister har en bred erfarenhet och hög kompetens inom asyl- och uppehållstillstånd. Vi hjälper dig genom asylprocessen, från första ansökan till eventuella överklaganden. Oavsett om du söker skydd från förföljelse, krig eller andra svårigheter i ditt hemland, står vi vid din sida för att säkerställa att dina rättigheter respekteras och att du får det bästa möjliga juridiska biträdet.

Vi har särskild kompetens när det gäller att hjälpa individer från Mellanöstern, övriga Asien och Afrika. Vi förstår de unika utmaningar som kan uppstå för människor från dessa regioner och erbjuder anpassad rådgivning och stöd.

Om du avser söka asyl har du oftast rätt till ett offentligt biträde som staten bekostar. Vid första kontakten med myndigheten kan du alltid begära en jurist från Rubinstein & Khoury. Vi arbetar för att ge dig bästa möjliga stöd genom hela processen.

Utöver asylärenden arbetar vi även med frågor kring uppehållstillstånd, såsom arbetstillstånd, uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning, permanent uppehållstillstånd, svenskt medborgarskap och visum. Vår breda expertis gör att vi kan erbjuda omfattande stöd och rådgivning oavsett vilken typ av uppehållstillstånd du behöver hjälp med.

Vi företräder även dig som riskerar utvisning eller som har fått ett utvisningsbeslut, både i myndighetskontakter och i domstol. Med vår djupa kunskap inom migrationsrätten och vår erfarenhet av att hantera komplexa fall, arbetar vi för att ge dig de bästa möjligheterna att stanna i Sverige. Vi förstår att migrationsprocessen kan vara både stressande och överväldigande. Därför lägger vi stor vikt vid att vara tillgängliga och kommunikativa, så att du alltid kan känna dig trygg med att du har en kunnig och engagerad jurist vid din sida.

Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation, så hjälper vi dig att navigera genom ditt specifika migrationsrättsliga ärende. Vi är här för dig, varje steg på vägen.

Vi kan bistå vid

Hexagons

Viktigt att komma ihåg

Om du som arbetstagare blivit skild från din anställning är det viktigt att du känner till att preskriptionsreglerna/tidsfristerna för att vidta rättsliga åtgärder enligt Lag (1982:80) om anställningsskydd är mycket korta.

Vänta därför inte för länge med att kontakta oss om du blivit uppsagd eller avskedad.

Hexagons
Hexagons

Vanliga frågor inom Migrationsrätt

Här finner du svar på vanliga frågor om arbetsrätt och vår tjänst. Bläddra igenom för att få klarhet i allt från anställningsvillkor till uppsägningar och mycket mer. Om du inte hittar det du söker är du välkommen att kontakta oss för personlig rådgivning och support

Hur gör man för att få ett snabbare beslut från Migrationsverket?

Om du har väntat mer än sex månader på ett beslut har du rätt att skriftligen begära att Migrationsverket ska avgöra ditt ärende så snart som möjligt. Efter att en sådan begäran har inkommit ska Migrationsverket inom fyra veckor antingen bevilja din begäran eller avslå. Om du får ett avslag har du möjlighet att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten (migrationsdomstolen). Om du behöver hjälp med att överklaga är du välkommen att kontakta oss på Rubinstein & Khoury.

Kan man söka asyl utanför Sverige?

Nej, det är inte möjligt att ansöka om asyl utanför Sverige. För att ansöka om asyl måste du
befinna dig antingen i Sverige eller vid gränsen till Sverige. Om du anländer via flygplatsen
är det viktigt att du genast vid passkontrollen informerar myndigheterna om att du önskar
ansöka om skydd.


Det finns dock en annan möjlighet för vissa personer att beviljas uppehållstillstånd i Sverige
innan de anländer. Dessa personer kallas för kvotflyktingar och de utses av FN:s

flyktingorgan UNHCR. En kvotflykting är en individ som har flytt från sitt hemland och har identifierats av UNHCR som i behov av vidarebosättning.

Kan uppehållstillstånd återklallas?

Ja, ett uppehållstillstånd kan återkallas. Migrationsverket kan återkalla ditt uppehållstillstånd om du döms för ett brott och domstolen beslutar att du ska utvisas. Utvisning på grund av brott beslutas av den domstol som handlägger brottmålet. Vid bedömningen av om en utlänning ska utvisas ska domstolen ta hänsyn till utlänningens anknytning till det svenska samhället, och då särskilt beakta utlänningens levnadsomständigheter, om utlänningen har barn i Sverige och hur barnets kontakt med utlänningen skulle påverkas av ett utvisningsbeslut, utlänningens övriga familjeförhållanden och hur länge utlänningen har vistats i Sverige. I annat fall kan  


Om utlänningen hade vistats i Sverige med permanent uppehållstillstånd under minst fyra år när åtal väcktes eller om han eller hon då hade varit bosatt i Sverige i minst fem år, får beslut om utvisning meddelas endast om det är särskilt motiverat av hänsyn till allmän ordning och säkerhet.

Kan man söka uppehållstilsstånd inifrån Sverige?

Huvudregeln är att om du planerar att bosätta dig med någon i Sverige, ska du ansöka om uppehållstillstånd från ditt hemland eller från det land där du för närvarande har tillstånd att bo. Det är viktigt att uppehållstillståndet beviljas innan du reser in i Sverige. Det finns dock vissa undantag från denna regel. I vissa situationer kan du ansöka om uppehållstillstånd medan du redan befinner dig i Sverige, utan att behöva lämna landet. Dessa undantag kan gälla dig som redan har ett annat uppehållstillstånd, föräldrar eller blivande föräldrar till barn födda i Sverige, eller om du vill byta till ett annat tillstånd. Notera dock att vid asyl ska du alltid ansöka inifrån Sverige.

När kan man söka asyl?

För att ansöka om asyl i Sverige måste du personligen befinna dig i Sverige och lämna in
din ansökan antingen direkt till Migrationsverket eller till gränspolisen vid din ankomst till
landet. Det finns också möjlighet att kontakta FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) för att ta reda på möjligheterna att söka asyl innan du kommer till Sverige. Du hittar deras kontaktuppgifter i följande länk: unhcr.org

 

Notera att om du tidigare har fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut kan du ansöka igen efter fyra år.

Får man arbeta när man söker asyl i Sverige?

När det gäller arbetstillstånd för tredjelandsmedborgare som vill arbeta i Sverige är huvudregeln att de behöver ansöka om och beviljas ett arbetstillstånd innan de reser in i landet. Det finns dock undantag från denna regel.

 

Om du ansöker om asyl och har styrkt din identitet får du vanligtvis rätt att arbeta under pågående asylprocess utan att behöva ha ett arbetstillstånd. Detta är huvudregeln för personer som söker asyl i Sverige.

När kan man ansöka om svenskt medborgarskap?

Om du vill ansöka om svenskt medborgarskap, finns det ett antal krav som måste uppfyllas. För det första måste du kunna styrka din identitet. Dessutom måste du vara över 18 år och ha permanent uppehållstillstånd i Sverige. För dem som är statslösa eller flyktingar krävs det att du har bott i Sverige i minst 4 år, medan det för övriga utlänningar med uppehållstillstånd krävs minst 5 års vistelse i landet. Vidare förväntas du ha haft och fortsatt ha ett hederligt levnadssätt.


Det är värt att notera att i vissa situationer kan barn till en förälder som erhåller svenskt medborgarskap också ha rätt till medborgarskap, under förutsättning att de är ogifta och under 18 år.


För att ett barn ska kunna bli svensk medborgare från födseln måste åtminstone en av föräldrarna vara svensk medborgare. Dessutom kan svenskt medborgarskap förvärvas genom adoption

När kan man skicka in en ansökan om verklighetshinder?

Verkställighetshinder betyder att det finns något som hindrar dig från att återvända till ditt hemland. Om du har ansökt om asyl och fått ett utvisningsbeslut som inte går att överklaga, har du möjligheten att, som en sista åtgärd, ansöka om verkställighetshinder hos Migrationsverket. Verkställighetshinder innebär att det finns hinder mot att utvisa dig till ditt hemland. För att göra en sådan ansökan krävs att nya omständigheter framkommit som inte behandlades tidigare under din asylutredning. Det kan exempelvis röra sig om ett ökat skyddsbehov, om mottagarlandet (hemlandet) inte kan ta emot dig, medicinska hinder, förändrad familjesituation eller andra specifika skäl.

Vad är skillnaden mellan flykting, alternativt skyddsbehövande och övriga skyddsbehövande?

Det finns tre kategorier av skyddsbehövande i utlänningslagen: flyktingar, alternativt skyddsbehövande och övriga skyddsbehövande. 

 

En flykting är en utlänning som befinner sig utanför det land som utlänningen är medborgare i, därför att han eller hon känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller på grund av kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet i en viss samhällsgrupp, och inte kan, eller på grund av sin fruktan inte vill, begagna sig av detta lands skydd.

 

Med alternativt skyddsbehövande avses en utlänning som inte är flykting men som befinner sig utanför det land som han eller hon är medborgare i, därför att det finns grundad anledning att anta att utlänningen vid ett återvändande till hemlandet skulle riskeras att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, eller som riskerar en allvarlig och personlig risk att skadas på grund av en väpnad konflikt/krig i hemlandet. 

 

Med övrig skyddsbehövande avses en utlänning som inte är flykting eller alternativt skyddsbehövande men som befinner sig utanför det land som han eller hon är medborgare i, därför att han eller hon behöver skydd på grund av en inre eller yttre väpnad konflikt eller på grund av andra svåra motsättningar i hemlandet känner välgrundad fruktan att utsättas för allvarliga övergrepp, eller inte kan återvända till sitt hemland på grund av en miljökatastrof.

Vad är skillnaden mellan uppehållstillstånd och uppehållsrätt?

Uppehållsrätt innebär en rätt för EU/EES-medborgare och deras familjemedlemmar att vistas i Sverige i mer än tre månader utan uppehållstillstånd. Dessa kan alltså resa in i Sverige och vara här utan några tillstånd under förutsättningar att de har pass eller är undantagna från kravet på pass.

För dig som vill stanna i Sverige och inte är EU/EES-medborgare eller anhörig till en sådan medborgare krävs ett uppehållstillstånd i Sverige. Det finns fyra huvudsakliga grunder för uppehållstillstånd: skyddsbehov, anknytning, arbete, studier eller försörjning på annat sätt samt synnerligen ömmande omständigheter. Vanligtvis krävs det att du beviljas uppehållstillstånd innan du reser till Sverige.

Vad gäller om jag får ett återreseförbud?

Ett återreseförbud medför ett förbud för en utlänning att resa in i samtliga Schengenstater. Om särskilda skäl hänförliga till utlänningens personliga förhållanden talar mot att ett återreseförbud meddelas ska ett sådant förbud inte meddelas. Det kan t.ex. vara att utlänningen har barn eller andra nära anhöriga i Sverige eller i någon annan Schengenstat som han eller hon inte kan träffa om ett återreseförbud meddelas. Det kan därför vara klokt att konsultera en jurist för att eventuellt överklaga ett beslut om återreseförbud.

Vad ska jag tänka på när jag överklagar ett beslut av Migrationsverket?

När du överväger att överklaga ett beslut från Migrationsverket eller domstol finns det flera viktiga faktorer att tänka på.  Först och främst är det viktigt att du förstår beslutets innebörd och tydligt identifierar vilket beslut du överklagar och hur du önskar att det ändras. Det är även viktigt att ange vilka bevis du vill åberopa och förklara hur varje bevis stöder din talan.


Överklagandet ska göras skriftligt och skickas in inom tre veckor från det att du mottog beslutet. Att söka rådgivning från en erfaren jurist är klokt för att få vägledning och hjälp med att formulera överklagan på ett korrekt sätt. En jurist kan även hjälpa dig att bedöma vilka bevis och argument som är mest relevanta för din situation och öka dina chanser till framgång i överklagandeprocessen.

Har jag alltid rätt till ett offentligt biträde?

Den som ansöker om uppehållstillstånd i Sverige har i vissa fall möjlighet att få juridisk hjälp av ett offentligt biträde som myndigheten bekostar. Ett offentligt biträde kan vara en advokat, biträdande jurist eller annan person som bedöms vara lämplig för uppdraget.


I asylärenden där den som söker har framfört skyddsbehov och riskerar avvisning eller utvisning, är huvudregeln att ett offentligt biträde ska utses. Det gäller även i förvarsärenden.

Det är dock inte alla som ansöker om uppehållstillstånd som automatiskt tilldelas ett offentligt biträde. Migrationsverket kan välja att avstå från att utse ett offentligt biträde om det bedöms att det inte finns något behov av biträde. För ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning eller arbete tilldelas vanligtvis inte et offentligt biträde.

Hur får jag ställning som varaktig bosatt i Sverige?

För att kunna beviljas ställning som varaktigt bosatt i Sverige krävs att man har bott i Sverige med uppehållstillstånd i minst fem år och dessutom måste man kunna försörja sig och sin familj. En person med ställning som varaktigt bosatt i Sverige som lämnar Sverige för att bosätta sig i ett annat land, har rätt att återvända hit och bosätta sig här igen utan att ansöka om uppehållstillstånd om inte han eller hon har förlorat sin ställning som varaktigt bosatt.

Hexagons

Juridisk hjälp kring migrationsrätt

På Rubinstein & Khoury är vi fullt rustade för att stödja dig med konkreta och relevanta tjänster inom migrationsrätt. Vi är redo att säkerställa att dina migrationsrelaterade behov hanteras på ett professionellt och effektivt sätt.

Vi är dedikerade till att hjälpa dig navigera genom de komplexa utmaningarna inom migrationsrätt och skapa en trygg och säker miljö för alla parter involverade. Fyll i formuläret nedan och låt oss vara din pålitliga partner när det gäller migrationsfrågor.

Hexagons
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hexagons
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.